Abidin Sever

HAC İBADETİ

(...) Çoluk çocuğumuz bile bizim için bir imtihandır. Rabbimiz bir ayetinde şöyle buyurur: “Biliniz ki, mallarınız ve çocuklarınız sizin için birer imtihan sebebidir ve büyük mükafat Allah’ın katındadır”(Enfal:8/28. Oğluna olan sevgin bile, seni deneme yoludur. Hz. İsmail’in sevgisi Hz. İbrahim için bir imtihandı; şeytanla karşılaşmalarında onun tek zayıf yönü olmuştu bu. (...)
DEVAMI

 
Hulusi Kaya
  Binlerce yıl Tarihe tanıklık eden Ülke: Mısır

(...)Bununla birlikte Osman’lının hizmetleri de Kahireyi kuşatmış. Yapılan her eser ya onarılmış ya ilave edilmiş veya yeni yapılmış. El Ezher camisinden tutun da, Kahire kalesi dahil olmak üzere, Amr İbnul As cami gibi, Hz. Hüseyin Cami gibi kahire başyapıtlarında mutlaka izleri bulunuyor. Şimdi adım adım gezimizin detayları. (...)
DEVAMI

 
 
 
ÖNEMLİ LİNKLER
 
Arama Yap

Google



 
TARİHÇEMİZ

Bozkandak Köyü Karaman iline bağlı şirin bir Anadolu köyüdür. Köyün hane sayısı 175 olup 680 nüfusa sahiptir. Karaman iline 38 km Konya yada  95 km uzaklıktadır. Köyün kuruluş tarihi tam olarak bilinmemektedir. 1880 yılında Bozkır’ın Belviran kasabasına bağlı iken 1894 tarihinde Karaman’a bağlanmıştır. 1894 yılında köyün nüfusu 258 , 1925 yılında 322 , 2002 yılı itibariyle 680 e ulaşmıştır. Köyümüz Hacıbaba dağının güneyinde küçük bir tepe’nin eteğindedir. Doğusunda meşe ve ardıçlarla kaplı bir tepe, kuzeyinde tarım arazileri , güneyinde bağlar, doğusunda bağlar ve tarım arazileri,  kuzey batısı küçük orman ve bahçelerle dolu hem dağ hem de ova görünümünde şirin bir Anadolu köyüdür.

Köyümüz doğusundaki Kızılyaka köyüne 5 km, güneyindeki damlapınar(Manyan) köyüne 4 km, güneybatısındaki  Şeyhler köyüne 3 km, batısındaki Güneysınır ilçesine bağlı Alan özü beldesine 8 km,  kuzeyindeki Muratdede(Mastad) köyüne 3,5 km uzaklıktadır.

Köyümüzde ibadet için 2 camîî ve 1 kur’an kurs’u bulunmaktadır. Köyümüzün sağlık problemleri için bir sağlık ocağı ve halkın eğitimi için bir halı, kilim ve dikiş nakış binası bulunmaktadır. Köyümüzde 81 öğrencisi bulunan bir ilkokul bulunmaktadır. Bu okulda 3 öğretmen görev yapmaktadır. Ayrıca Karaman’da ve Alan özü beldesinde 50 ortaokul öğrencisi taşımalı ve yatılı olarak eğitimlerini devam ettirmektedir. Köyümüz okuma/yazma oranı % 99 dur. Çok sayıda öğrencimizde değişik lise ve üniversitelerde eğitim görmektedir.

Ve devletin bazı kurum ve kuruluşlarıyla bazı özel sektörlerde memurlarımızın yanı sıra kendi özel dairelerini açmış vatandaşlarımız vardır.  Köyümüz jeolojik yapı bakımından kireçli, boz bayırlara ve kırmızı verimli topraklara sahiptir. Köyümüz kurulduğu bölgedeki boz bayırlar ve kandaklardan –engebeli arazi- dolayı BOZKANDAK adını almıştır. Köyümüzde iskan olarak yapılan evlerin iki katlı olduğu görülür. Alt katları ahır ve ambar üst katları ise mesken olarak kullanılmaktadır. Köyün belli başlı gelir kaynağı bağcılık olup tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Arazi yapısı hem dağ ve kayalık hem de ovayı andırır şekildedir.

Köyümüz bulunduğu bölgede en fazla akar su kaynağına sahip olmasıyla da ayrıca bir güzelliğe sahiptir. Halkın 150’ye yakın hanesi(ailesi) başta karaman, Konya, İzmir, İstanbul illerinde ikamet etmektedir. Ayrıca başta Hollanda, Fransa, Danimarka ve bir çok Avrupa ülkelerinde 160-170 hane (aile) işçi olarak çalışmaktadır. Yurt içi ve yurt dışındaki hemşerilerimizin 7. ve 8. aylarda yıllık izinleri kullanmak için Köyümüze gelmeleri köye ayrıca bir hareketlilik ve canlılık kazandırmaktadır.

Halkın ulaşımını sağlamak için günlük Karaman ve Konya  otobüs seferleri düzenlenmektedir. Köyümüzün rakımı 1270’dir. 900 m rakıma sahip Göksu nehrine yakındır. Bu nehir çevresinde köyümüz halkının üzüm bağlarının bulunması aynı günde  iki iklimi yaşatmaktadır.

Köyümüzde, köyümüz ve şeyhler köyü arasında SAMRAK adı verilen bir mevkideki medresede eğitim vermekte olan ve YALINCAK SULTAN adıyla bilinen bir zatın mezarı bulunmaktadır. Bu mezarlık köylünün DEDE dediği bir mevkidedir. Komşumuz şeyhler köyünde de bu zatın oğlu olan TAÇ AHMET’İN mezarları bulunmaktadır. Ve buraları insanlar tarafından ziyaret edilmektedir. Halk arasında da bu iki insanla ilgili olarak bazı rivayetler dolaşmaktadır. BU RİVAYETLER YAZIMIZIN SONUNDA VERİLECEKTİR…

HER YERDE OLDUĞU GİBİ KÖYÜMÜZDE DE BAZI AİLE İSİMLERİ(LAKAPLAR) BULUNMAKTADIR...

BUNLARDAN BAŞLICALARI :

EFEHİLİMLER
HAMZA EVİ
İMAM EVİ
KECİMENLİLER
SOFULAR
ŞAPÇILAR
MEMİŞKİYALAR
BAMBİLLER
GIRALİLER
ŞIHLAR
ÇETMİLİLER
HAVVAGİLLER
ŞEYTANCILAR

RİVAYETLER :


TAÇ AHMET RİVAYETİ
Samraktaki  medresede eğitim görmekte olduğu yıllarda fizik olarak diğer arkadaşlarından küçük zayıf  biriymiş Ahmet. Yine bir gün medresenin bahçesinde arkadaşlarıyla dolaşırken gökten bir taç’ın kendilerine doğru indiğini fark ederler. Herkes taç’ın kendine indiğini düşünüp kapmak için çırpınırken Ahmet kendinin fizik yapısını göz önüne alarak kendini arkadaşlarından küçük görerek bir kenara çekilmiş. Öğrencilerinin bu şekilde taç için çırpındığını gören hocaları şöyle seslenmiş…

 -          O TAÇ GÖKTEN BİR KİŞİ İÇİN İNİYOR. VE BU TAÇ AHMET’İN BAŞINA İNECEKTİR.

Bu sözün arkasından taç kenarda sessizce bekleyen Ahmet’in kafasına inmiş. O günden sonrada bu olaydan dolayı Ahmet’e  TAÇ AHMET denilmiştir… Ve mezarlığı da halen ŞEYHLER köyünde bulunmaktadır.

YALINCAK SULTAN OLAYI

YALINCAK SULTAN Sarmakta ki medresede eğitim verirken bunun kötü amaçlı bir eğitim olduğunu düşünen devrin bazı ileri gelenleri tarafından cezalandırılması düşünülmüş. Ve bu cezanın caydırıcı nitelikte olabilmesi için fırında yakılarak gerçekleştirilmesi gerektiğini ileri sürmüşler.

Yetkili kişiler tarafından yakalanıp fırına yakılmak için getirilmiş ve fırına atılmış. Burada Hz. İbrahim’in başından geçtiği bilinen bir olay, ALLAH'IN takdir’i ilahisi ile tekrarlanıyor. Ve o fırındaki alevler YALINCAK SULTANI yakmıyor. Fırının kapağı ateş tamamen söndükten sonra açılıyor. Millet bir anda ne yapacağını bilmez  şaşırmış bir halde bir tek yanık izi, bir tek çizik bile almadan fırından çıkan YALINCAK SULTANI görüyorlar. Bu mübarek zatın da kabri köyümüzün dede denilen mevkiinde bulunmaktadır.

Bozkandak köyü  

 
Başa Dön